Muovi

Muovin sopimusvalmistuksesta meillä on kokemusta jo vuosikymmeniä. Uudet teknologiat omaksumme nopeasti, ja laajennamme teknologiavalikoimaamme jatkuvasti. Muovin ja metallin yhdistäminen, sekä lääkinnällisten laitteiden sopimusvalmistus ovat muoviteknologioidemme kohokohtia.

Kaikki muoviteknologiamme tarjoaa Valukumpu Oy.

Monipuolinen konekanta

Laaja, yli 80 koneen konekantamme on ruiskuvaluteknologioidemme perusta. Tarkkuutta vaativien, haastavien osien valmistus tapahtuu pitkän mikroruiskuvalukokemuksemme kautta. Puristusvoimaltaan 1080 tonnin laitteistolla voidaan valmistaa kookkaitakin kappaleita, jopa 6 kilogrammaan asti. Erikoisosaamisemme rainaruiskuvalusta sekä osaaminen metallin ja muovin yhdistämisestä laajentavat asiakkaidemme tuotteiden käyttösovellutuksia. Rainamuodossa ruiskuvalulla saavutetaan kustannustehokkuus suurissa volyymeissa. Rainan etuna on myös tehokas jatkojalostus esimerkiksi automaatiosovellutuksissa, esimerkiksi kokoonpanoissa. Metallin ja muovin yhdistäminen mahdollistaa esimerkiksi erilaisten liitintuotteiden valmistuksen, etenkin kun pintakäsittelytkin voimme tehdä omavaraisesti.

 

Monikomponenttiruiskuvalu (2K/3K ruiskuvalu)

Erilaiset tuoteominaisuudet, kuten tiiveys, pehmeys tai kovuus ja erinomainen kestävyys voidaan toteuttaa monikomponenttiruiskuvalulla. Monikomponenttiruiskuvalu tarkoittaa erilaisten muovilaatujen yhdistämistä yhdessä tuotteessa, sen eri osissa ja rakenteissa. Valmistusprosessi toteutetaan yhdellä ruiskuvalukoneella, pyörähtävällä muotilla täysin automatisoidusti. Tämänhetkisellä laitteistollamme pystymme yhdistämään jopa kolmea erilaista muovilaatua sujuvalla prosessilla.

Nestemäisen silikonin ruiskuvalu (LSR)

Silikoni on loistava materiaalivalinta esimerkiksi valaisimien linsseille tai tuotteille, joissa kirkkaan ja läpinäkyvän kappaleen on oltava lujuusominaisuuksiltaan hyvä, mutta muovautuva. Silikonin ominaisuuksiin lukeutuu myös korkea lämmönkesto. LSR-valetut tuotteet sopivat erinomaisesti myös lääkinnällisiin laitteisiin, sillä ne voidaan steriloida yleisimmillä menetelmillä ja materiaali on luonnostaan bakteereja ja mikrobeja hylkivää. Lääkinnällisten laitteiden vaatimuksista ja niiden valmistustiloistamme voit lukea lisää myöhemmin tällä sivulla.

 

Kaasuavusteinen ruiskuvalu

Kaasuavusteisella ruiskuvalulla voidaan valmistaa kappaleita, joiden muodot ovat onttoja. Kaasuavusteisessa ruiskuvalussa tyypillisesti typpikaasulla ohjataan muovimateriaalia halutuista kohdista ruiskuvalumuottia vasten muodostaen joko paksuseinämäisiä tai ohutseinämäisiä ja kuorimaisia rakenteita. Valmistusmenetelmä soveltuu hyvin tuotteille, joissa vaatimuksena on korkeat lujuusominaisuudet, ontto rakenne ja mahdollisimman pieni materiaalin käyttö.

 

Puhdastilatuotanto/ lääkinnällisten laitteiden valmistus

Puhdastilatuotannolla mahdollistetaan esimerkiksi lääkinnällisten laitteiden valmistus. Puhdastilatuotannossa monitoroidaan ja kontrolloidaan tuotantotilan vaihtuvan ilman määrää, ilmankosteutta, lämpötilaa, erilaisia partikkeleita sekä bakteereja. Vertailun vuoksi on hyvä havaita, että ns. normaaleissa huonetiloissa erilaisia partikkeleita on miljoonia, kun esimerkiksi ISO 7-tilassa ≥0.5µm partikkeleita on maksimissaan 352 000 kpl. Tyypillisesti edellä mainitussa puhdastilassa ilma vaihdetaan/ suodatetaan 30-60 kertaa tunnissa. Ruiskuvalutuotannolle meillä on ISO 7-puhdastilaa noin 1000 m2 ja ISO 8-tilaa noin 700 m2.

Puhdastilatuotantomme on ISO 13485-sertifioitua valmistusprosessien osalta. Kyseisellä sertifioinnilla taataan tarkkojen vaatimusten mukaisuus lääkinnällisten laitteiden sopimusvalmistuksessa. Toiminnan monitorointi ja kontrollointi tapahtuu sertifikaatin määritelmien mukaisesti.

 

Laaja materiaalivalikoima

Laaja, materiaalivalikoimamme mahdollistaa erilaisten käyttöympäristöjen ja vaatimusten huomioinnin. Materiaalivalinnoilla vaikutetaan mm. tuotteen ympäristöystävällisyyteen ja mekaanisiin ominaisuuksiin. Oikeanlaisen materiaalin valinnassa avustamme yli neljänkymmenen vuoden kokemuksellamme. Muovimateriaalit voidaan karkeasti jakaa kahteen eri kategoriaan, kertamuovit ja kestomuovit. Nimensä mukaisesti kertamuovia voidaan muovata vain yhden kerran. Kertamuovit ovat lujempia kuin uudelleen muovattavat kestomuovit. Kertamuovien lämmönkesto on myös parempi kuin kestomuoveilla. Kestomuovit eli termoplastiset polymeerit ovat lämmittämällä uudelleen muovattavia muoveja. Kestomuovien suurimpana etuna on materiaalin kierrätettävyys.

 

Automaation suunnittelu ja valmistus

Oma automaatio-osastomme perustettiin vuonna 2018. Olemme täysin omavaraisia erilaisten automaatioprojektien osalta. Voimme suunnitella ja valmistaa automaatiosolut ja -linjat asiakkaan ja tuotteen tarpeiden mukaan. Automaatio-osastomme pitkä kokemus ja monipuolinen osaaminen valmistuksesta, kokoonpanosta ja testauksesta takaa onnistuneet automaatioratkaisut asiakkaillemme, sekä omalle tuotannollemme

Automaatiolla voidaan ratkaista korkeavolyymisen valmistuksen toistotarkkuutta vaativien vaiheiden valmistusongelmia ja mahdollistaa erittäin hyvä kilpailukyky maailmanlaajuisilla markkinoilla.

Kiinnostuitko teknologioistamme? Ota yhteyttä!