Pohjois-Karjalan kehittäjäpalkinto yli 700 henkilöä työllistävälle Nevalaisen perheelle

Kahdeksan yrityksen Ouneva Groupin taustalla oleva Nevalaisen perhe on Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä vuosimallia 2023. Palkinnon saaja julkistettiin Pohjois-Karjalan uudenvuoden vastaanotossa, joka järjestettiin 5.1.2024 Lieksassa.

Tuupovaaralainen Ouneva Group työllistää yli 700 henkilöä, joista reilut 500 Pohjois-Karjalassa. Ouneva Groupilla on kymmenen muovi-, metalli-, elektroniikka- ja pintakäsittelytehdasta Pohjois-Karjalassa, Jyväskylässä ja Virossa. Yli 50-vuotiaan perheyrityksen omistus on Nevalaisen perheellä. Toimitusjohtaja Mikko Nevalaisen vanhemmat Heikki ja Liisa toivat yrityksen Tuupovaaraan 80-luvun alussa.

Maakunnan kehittäjä ‑palkinnon myöntävät Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Joensuun nuorkauppakamari. Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Antti Matikaisen mukaan Nevalaiset ovat kehittäneet yritysryhmää määrätietoisesti vientipainotteiseksi.

”Ouneva Group on luonut maakuntaan uutta teollista toimintaa ja uusia työpaikkoja. Se on huomionarvoista ja erittäin tärkeää näinä aikoina. Konserni tekee vaikuttavaa liiketoimintaa unohtamatta yhteiskuntavastuuta, työntekijöiden hyvinvointia ja ympäristöasioita”, Matikainen sanoo.

Ounevan perustaja, teollisuusneuvos Heikki Nevalainen, 82, ja toimitusjohtaja Mikko Nevalainen, 52, korostavat osaavan ja sitoutuneen henkilöstön merkitystä menestystekijänä.

”Meillä on ollut monta virstanpylvästä, mutta tärkein niistä oli ammattijohtajien rekrytoiminen yhtiöihin. Yksi ihminen ei voi hallita mitenkään näin suurta ja monipuolista kokonaisuutta. Kaiken kaikkiaan henkilöstö on tärkein voimavaramme. Yksi arvoistamme on yhdessä tekeminen ja juuri se antaa tunteen pysyvyydestä haastavinakin aikoina”, Mikko toteaa.

Työvoiman saatavuus on yksi suurimmista haasteista tänä päivänä. Osaajia tarvitaan aina tuotannon työntekijöistä taloushallinnon ammattilaisiin.

”Yrityksen alkuaikoina oli vaikea tarjota henkilöstölle urapolkuja, mutta tänä päivänä tilanne on aivan erilainen. Meillä voi kehittyä ja edetä uralla”, Heikki kertoo.

Näin voi sanoa Mikon kohdalla, joka aloitti työskentelyn Tuupovaaran tehtaalla 12-vuotiaana koulupäivien jälkeen. Parikymmentä vuotta sitten tapahtunut sukupolvenvaihdos sujui mutkitta, toisen polven yrittäjä on saanut työrauhan toteuttaa visiotaan.

”Mitään kylätappeluita ei ole tarvinnut järjestää”, Heikki sanailee.

Ouneva Groupin tavoitteena on 200 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2030. Vuoden 2023 liikevaihto asettuu noin 133 miljoonaan euroon kasvun ollessa noin kolme prosenttia. Mikko Nevalaisen mukaan orgaanisen kasvun lisäksi tarvitaan yritysostoja.

”Koen tärkeänä, että Maakunnan kehittäjä -palkinto haluttiin antaa tällä kertaa tällaiselle teollisuusyritykselle. Vientiteollisuus on tärkeä Suomelle. Meillä on varsin vakaat näkymät ja mielenkiintoisia projekteja on tulossa.”

Vuonna 1993 ensimmäisen kerran jaetun Maakunnan kehittäjä ‑palkinnon tavoitteena on aktivoida asukkaita työskentelemään yhteisen ja yhä paremman Pohjois-Karjalan hyväksi. Kehittäjäpalkinnon saaja on samalla myönteinen esimerkki maakunnan menestyksestä. Maakunnan kehittäjäksi on valittu muun muassa yrittäjiä, urheilijoita, poliitikoita ja taiteilijoita.