Kaikki alkoi kaapelikengästä

An old black & white photo or a cable lug

50-vuotias tarinamme alkoi yksinkertaisesta tuotteesta, kaapelikengästä.

Valmistuksen aloittamisen suurin motivaatio oli perustajallemme Heikille se, että puristettavien, alumiinijohtimille sopivien liitinten tuotantoa ei Suomessa vielä ollut. Puristettavat kupariset liittimet, jotka sopivat alumiinijohtimille alkoivat kasvattaa kysyntäänsä 70- ja 80-luvulla. Markkinat suhtautuivat kohtuullisen kielteisesti ruuvattaviin liittimiin niiden aiheuttamien ongelmatilanteiden vuoksi.

Siispä tilanteeseen tartuttiin, ja lähdettiin kehittämään mahdollisimman laadukasta ja toimintavarmaa liitintä sähköteollisuuden tarpeisiin. Avuksi otettiin silloisessa Tšekkoslovakiassa Heikin mukaan painettu ”jonkinlainen opus”, joka oli luotu yhteistyössä Suomen sähköturvallisuusviraston kanssa. Sitä lähdettiin lukemaan kannesta kanteen. Syntyi Ounevan puristettavat kaapelikengät, joita myydään vielä tänäkin päivänä.

Kaapelikenkien valmistuksen ensimmäinen haaste oli massatuotannon käynnistäminen. Tuotteen tuli olla tasalaatuinen ja edullinen kysynnän määrän vuoksi. Tuotanto saatiin kuitenkin sujumaan. Tuotekehitys jatkui vuosien kuluessa ja uusia tuotteita alkoi tulla valikoimaan tasaisesti. Tällä hetkellä omia tuotteita valikoimassamme on noin 600. Tuotteiden suunnittelussa on aina lähdetty kehittämään turvallisia, laadukkaita ja helposti asennettavia tuotteita. Samat arvot 50 vuoden takaa ohjaavat tuotekehitystä tänäkin päivänä.

Kaapelikenkien ja muiden sähköliitinten myynnin kasvaessa rinnalle perustettiin Jotwire Oy, joka alkuaikoinaan keskittyi erilaisten johdinsarjojen ja kaapeleiden tuotantoon. Jotwiren perustaminen tarkoitti sopimusvalmistuksen alkua. Heikin sanoin ”Homma käynnistettiin yleisön pyynnöstä”, joka tarkoitti sitä, että Ounevan asiakkailla oli pulaa johdinsarjojen ja kaapeleiden valmistuskapasiteetista. Sitä lähdimme tarjoamaan vuonna 1989 Jotwiren avulla.

Jo ensimmäisten isojen laajentumisien aikana perustajien mielessä pyöri ajatus toiminnan laajentamisesta edelleen muihin teknologoihin. Liikevaihto ei kuitenkaan ollut siihen riittävä alkuaikoina, pitihän palkat maksaa ja leipää tuoda pöytään. Silloin rakennettiin visiota siitä, että tulevaisuudessa Ouneva laajentuisi maltillisesti kasvavan yritysryhmän muotoon. Lukuisat yritysostot ja sitoutuneet työntekijät ovat tehneet nykypäivän liiketoiminnasta mahdollista.

50 vuotta myöhemmin, maltillisen kasvun visiota vahvistetaan edelleen. Ouneva Groupiin kuuluu tätä nykyä 8 yritystä, Suomessa ja Virossa. Laaja teknologiavalikoima, sekä vahva asenteemme ammattilaisina ovat muovanneet meistä luotettavan ja monipuolisen kumppanin lukuisille eri teollisuuden aloille.